2013. február 1., péntek

Tél vége, farsang farka



Ma elkezdődött a tél utolsó hónapja. Nem történik ilyenkor semmi, az emberek beázott csizmában tapossák a latyakot, a metsző szélben fejükre húzzák a kapucnit és türelmetlenül várják a jó időt. Nincsenek nagy ünnepek, a bevásárlóközpontok hangszórói és fényreklámjai nem "segítenek" hangulatba kerülni, utána kellett néznem, hogy miről emlékeztek meg ilyenkor a régiek. Holnap lesz Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, ezzel zárul a karácsonyi ünnepkör. Jövő vasárnap már Farsang farka (idén sem voltam jelmezbálban), aztán Húshagyókedd, Hamvazószerda, és két hét múlva kezdődik a Nagyböjt.
Különös időszak a február, ezek a szavak is olyanok, mintha valami archaikus világba csöppentem volna, soha nem használom őket. Rézsútosak a fények, és olyan érzésem van, mintha hirtelen balkezes lennék, vagy csámpásra húztam volna fel a cipőmet, vagy kicserélődött volna a két agyféltekém.
A komor, sötét Bak-hónap után most már a Vízöntő fúj bolond szelet, észrevehetően hosszabbodnak a napok, tyúklépésben közeleg a tavasz, ahogy a dédanyám mondaná. A kertünkben kinyíltak a hóvirágok, és jövő hétvégén a déli határon, Mohácsnál elkezdik a busók elűzni a telet.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése